MEB liselere giriş aşamasında TEOG dönemini kapatarak liselere kayıt sistemini (LKS) diğer adıyla yeni mahalli sistemi getirmiştir. Sistemle ilgili detayları ve Beylikdüzü’ndeki öğrencileri nasıl etkileyeceğini detaylı olarak ele alıyor olacağız.
Öncelikle sistemin ayrıntıları şu şekildedir,
1.Nitelikli Okullara Giriş Sınavı (LGS)
Mayıs ayında isimleri açıklanması beklenen nitelikli okullara giriş zorunlu olmamakla birlikte, nitelikli okullara yerleşmek isteyen öğrenciler için gerçekleştirilecek olan bir sınavdır. 2017 -2018 dönemi için 1 milyon 200 bin civarı öğrencinin girmesi beklenen bu sınavda, en az 650 nitelikli okulun tercih listesinde yer alacağı tahmin edilmektedir. Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) 60 soru sorulacak ve 90 dakika süre verilecektir. Sonraki açıklamalarda soru sayısının arttırılabileceği söylenmiştir. Ağırlık olarak 8. Sınıf müfredatı olmakla birlikte, 7. ve 6. Sınıf konularında olabileceği düşünülmekteydi. Fakat sonradan 6 ve 7. Sınıf müfredatlarının çıkmayacağı açıklandı. Nitelikli okulların hangileri olacağı tam netlik kazanmamış olsa da TEOG döneminde yüksek puanla tercih edilen okulların nitelikli okullar olacağını düşünüyoruz.
En az 650 nitelikli okul için mantıklı bir oran-orantı kurarsak, Türkiye’de her ilde 5’er adet, İstanbul dışı iki büyük ilimizde 10’ar adet nitelikli okul olduğunu düşünürsek, bu abartılan nitelikli okul sayıları toplam 425 ediyor. Sadece İstanbul’a kalan nitelikli okul adeti 225. İstanbul’da 45 ilçe olduğunu düşünürsek, ilçe başı 5 nitelikli okul, bunların çoğunluğunun Boğaz ve çevresindeki okullar olduğunu varsayarsak, en az ilçe başı 4 nitelikli okul düşüyor.
Beylikdüzü ve Beylikdüzü’nün komşu 3 ilçesinde, başarı sıralamasına göre okulları sıraladığımızda,
ilk 14 okul, Nitelikli Okul olabilecek sınıfa giriyor. Yani bölgesel olarak yine her öğrencinin hazırlanabileceği, iyi bir hazırlık süreci geçirilirse, kazanabileceği bir sistem getirilmiş oldu.
Haziran ayının ilk hafta sonu olacak olan LGS’nin tercihinde en fazla 5 okul yazılabilecektir. Özel okullar da bu sınavla öğrenci alacaktır.
2. Adrese dayalı sistem
Adrese dayalı sistem, evinize en yakın nitelikli olmayan okullardan 5 tanesini sınava girmeden tercih edebilme hakkını vermektedir. MEB adrese dayalı kayıt sistemi ile öğrencinin sınav stresi yaşamadan çevresindeki istediği okullardan birine yerleşebilme hakkı verebilmektedir. Adrese dayalı yerleştirme yapılırken MEB kıstas olarak okul başarı puanını alacağı için hiçbir ailenin iyi okul için taşınmasına gerek kalmayacaktır.
Yeni sistem maalesef rekabetle birlikte öğrenciler üzerindeki baskıyı daha da arttıracak gibi gözükmektedir. Bu sistemde başarılı olabilmek için, öğrencimizin ortaokul boyunca düzenli çalışması, bilgi birikimini sağlam bir temel üzerine kurarak, ortalamasının yüksek gelmesine hassasiyet göstermesi gerekmektedir.
Dahi Eğitim Kurumu olarak, öğrencilerimizin 3., 4., 5., 6., 7. Sınıflarımızın sağlam bir temel oluşturması, okullarındaki ders başarısı ve okul ortalamasının en üst düzeyde olabilmesi için onlara sınırsız destek sunuyoruz. 8. Sınıflarımızı ise, LGS Kursumuzda en iyi şekilde hazırlıyoruz.
Tüm öğrencilerimize yeni sistemde başarılar dileriz.
Dahi Eğitim Kurumu
Dahi Ders Evi; uzun soluklu sınav dönemi içerisinde hem butik kurs eğitimi,
hem de bireysel özel ders seçenekleri ile öğrencilerin yanında yer almaktadır.