Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM), 2018 üniversiteye giriş sınavında yaptığı değişikliklerle öğrencilerimizin karşısına puan türü azaltılmış, iki günde gerçekleştirilecek olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavını (YKS) getirmiştir. ÖSYM, ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testini (TYT) 23 Haziran Cumartesi günü, ikinci ve üçüncü oturumunu ise 24 haziran Pazar günü gerçekleştirecektir.
İlk oturumda yapılacak olan TYT, 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Matematik, 20 Fen Bilimleri olmak uzere toplam 120 soru ile öğrencilerin temel yeterliliklerini 135 dakikada ölçecektir. ÖSYM Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile öğrencilerin Türkçe’yi doğru kullanma, kavrama ve anlama becerileriyle birlikte, sayısal alanda da grafik okuma, tablo analizi gibi sayısal ilişkileri doğru yorumlama becerilerinin ölçüleceğini ifade etmiştir. TYT testi bize öğrenciler için Türkçe ve Matematik testinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. TYT puanı 150 ve üstü olanlar 2 yıllık bölümleri, 180 ve üstü olanlar ise diğer oturumlara girmesi durumunda puanın hesaplanması ve 4 yıllık bölüm tercihi yapabilmesi anlamına gelmektedir. Bu sınav sistemi ile bir ilke imza atan ÖSYM, TYT puanı 200 ve üzeri olan adayların puanın 2 sene geçerli olacağını isterlerse bir sonraki sene kullanabileceklerini ifade etmiştir.
Ayrıca ilk oturuma girmeyen bir öğrenci diğer oturumlara giremeyecektir. Girse bile puan türleri hesaplanmayacaktır.
24 Haziran Pazar günü ise lise mezuniyet alanı olan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarından oluşan iki oturumluk bir sınav adayları beklemektedir. İkinci oturum sözel, sayısal, eşit ağırlık; öğleden sonra gerçekleştirilecek olan üçüncü oturumda ise dil alanı soruları yer almaktadır.
İkinci oturum ve üçüncü oturumda 80’er soru bulunmaktadır. Yani bir eşit ağırlık öğrencisi ilk oturum olan Tyt de Türkçe, Sosyal, Matematik ve Fen Bilimleri sorularını çözdükten sonra ertesi gün Eşit Ağırlık alanındaki soruları, yani 40 soru olan Edebiyat-Sosyal Bilimler ve 40 soru olan Matematik sorularını çözmesi gerekmektedir. Adı YKS, yani Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olan bu yeni sınav sisteminin eski sınava göre avantajlarından biri daha önce mart ayında yapılan YGS’nin kaldırılmış olmasıdır.
Böylece öğrencilerimiz sınav baskısını erkenden hissetmeyecek ve Mart ayına kadar konu yetiştirme telaşı olmayacaktır. Yeni sınav sisteminin bu sene hazırlanan öğrencilerimize şans getirmesini temenni ederiz.
Dahi Eğitim Kurumu olarak öğrencimizin şansını, kendi çalışma sisteminin oluşturacağı bilinciyle öğrencilerimize sınırsız destek olmaktayız.
Dahi Eğitim Kurumu
Dahi Ders Evi; uzun soluklu sınav dönemi içerisinde hem butik kurs eğitimi,
hem de bireysel özel ders seçenekleri ile öğrencilerin yanında yer almaktadır.