ZEKANI SEÇ VE BAŞARIYI YAKALA
SEVGİLİ VELİLER – EĞİTİME GÖNÜL VERENLER VE CAN GENÇLER
Eğitime yeni bir yaklaşım getiren çoklu zeka kuramı ,Harword üniversitesi öğretim üyelerinden Howard Gardner tarafından 1983 yılında geliştirilmiştir. Gardner zekayı ” içinde yaşanılan toplumda faydalı bir şeyler yapabilme kapasitesi ,her insanda kendine özgü yetenek ve beceriler bütünü ” olarak tanımlamaktadır. Evet Dahi Ders Takipçileri Gardne , zekadan bahsederken her insanda aynı anda birden fazla zeka türü olduğunu ve isterse her zeka türünü eşit hale getirip kullanabileceğini ifade ediyor . Örneğin : çok iyi bir sayısal öğrencisi, aynı anda çok iyi bir ressam yada iyi bir tarihci, aynı zamanda iyi bir sporcu olabiliyor.Tek yapması gereken zeka türlerini eşit seviyeye getirmek ve yönelmek.
Gardner ‘ a göre 8 farklı zeka türü mevcut. Bu zeka türleri ;
Peki , bunu öğrenme hayatımıza geçirip , akademik başarımızı nasıl geliştirebiliriz? Eğer bu yaşınıza kadar herhangi bir öğretmeniniz tarafından hangi alanınızın daha kuvvetli olduğu tespit edilmeyip , yönelim gerçekleşmemişse üzülmeyin geç kalmadınız !!!
Bu zamana kadar istediğiniz işe , projeye , sınav puanına sahip olamamışsanız, burda baskın zeka türünüzü yada başka deyişle aktif öğrenme modelinizin farkına varamayışınızdan olabilir. Bu vakitten sonra her türlü kitap , yayın yada internet kanalları üzerinden edineceğiniz ufak bir testle aktif zeka türlerinizi belirleyip , öğrenme modelinizin farkına varıp istediğiniz başarılara daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Daha açıklayıcı olursak ; Benim müziksel – ritmik zekam daha kuvvetliyse, dersleri yada çalışacağım projeyi o yolla öğrenebilirim. Sayısal verileri de gözlemlemekte daha iyi olmak istiyorum derseniz bu da kolay. Aslında tüm ipucu istemek ve vakit ayırmak. Gardner yeterli ve uygun destek , imkanı ve eğitimin ortamı sağlandığında tüm bireylerin büyük – küçük zeka alanlarının hepsini yüksek bir düzeyde geliştirme kabiliyetine sahip olduğunu ileri sürüyor. O zaman simdiye kadar harekete geçemediysek neyi bekliyoruz? Keşfedilmek için, başarılı olmak için geç kaldım diyorsanız, bence bunu düşünmekle geç kalıyorsunuz hayata . Kalkın gençler, silkelenin dönemin başındayız ve 23- 24 Haziran TYT-YKS’ye aylar var . Kendinizin farkına varın, etkin öğrenme yönteminizi belirleyin ve çalışın. Başarı ancak kendine inanan, motive olanlarin yanında durup destek olmaya devam edecek. Yeterki isteyenlerden olun. Takipte kalınız..
NOT : Bu konu ile ilgili daha bilimsel yayınları ” Howard Gardner – Çoklu Zeka Kuramı ” başlığı ile takip edebilirsiniz.
Sevgiler, Esenlikler
Başak Akarsu Çelik
Kimya Öğretmeni
Dahi Ders Evi; uzun soluklu sınav dönemi içerisinde hem butik kurs eğitimi,
hem de bireysel özel ders seçenekleri ile öğrencilerin yanında yer almaktadır.